Puuvillane voodipesu soodusmüük, hinnad all kuni 40%. Kliki siia!

Pärastlõuna uinak on mitte ainult lastele

Kas mäletate päevi, mil vanemad või lasteaia kasvatajad panid teid lõunaks magama? Mõni armastas seda, teised mitte, kuid me kõik teame, et uni on jõu ja arengu taastamiseks oluline. Kuid kas pärast suureks saamist pole tõesti vaja uinakut teha? Tegelikult on erinevaid arvamusi, nii et kutsume teid üles pärastlõina uinaku eeliste ja reeglite kohta rohkem teada saama. Võib-olla on produktiivsemaks muutumiseks ja paremaks tundmiseks vaja just lühikest puhkust?

Mis kasu on pärastlõuna uinakust lastele?

Uni on laste igapäevase rutiini lahutamatu osa, kuna see on kasvava organismi jaoks äärmiselt oluline. Isegi öeldakse, et lapsed kasvavad une ajal, nii et mõned pisikesed jooksevad oma pikkust mõõtma kohe, kui nad ärkavad. Kuigi see pole ilmselt päris tõsi, on hea puhkus kahtlemata väga suur mõju kasvavale ja arenevale organismile. Une ajal töötlevad meie ajud teavet ja lapsed saavad palju teavet - lõppude lõpuks on maailm nende jaoks nii uus, võõras, kogenematu...

Unepuudust on väga lihtne näha ka väikelaste käitumises: kui nad ei puhka piisavalt, muutuvad nad kergesti ärrituvaks, närviliseks ja neil on keskendumisraskusi. Ja siin on lapsed pärast head und jälle energiat täis, heas tujus, aktiivsed. See on parim otsene tõend une mõju kohta. Kuigi täiskasvanud tunnevad oma keha paremini ja teavad, kuidas sellega toime tulla ning varjata väsimust ja halba tuju, on unel sama positiivne mõju kui lastele.

Pärastlõuna uinak on mitte ainult lastele | Voodipesu | Nostrahome.ee

Pärastlõunal magamise eelised täiskasvanutele

Tundub, et kui me suureks kasvame, ei ole meil enam vaja pärastlõuna uinakut teha - lõppude lõpuks ei pea me ka ise suureks kasvama. Kuid lühike puhkus päeva jooksul võib olla isegi väga kasulik. Une ajal puhkab mitte ainult meie keha, vaid ka mõistus, oluline teave on mällu „registreeritud”. Inglise keeles kasutatakse terminit Power nap - kirjeldab 10-30 minutilist uinakut päeva jooksul. Öeldakse, et see on lühike uni, mis aitab taastada jõudu, tootlikkust, keskendumisvõimet, leevendada pingeid ja stressi. Sellist strateegiat kasutavad sageli inimesed, kes töötavad palju ja puutuvad kokku suure stressiga.

Tegelikult aitab isegi selline lühike uni vähendada väsimust ja parandada meeleolu ning annab samal ajal rohkem motivatsiooni tõhusamalt töötada. Unepaus, pärastlõuna uinak või Power nap - vahet pole, kuidas me seda nimetame, kuid selline puhkus päeva jooksul aitab leevendada emotsionaalset pinget, vältida läbipõlemist, kurnatust. Lisaks on see väga oluline neile, kes magavad vähe, neil pole võimalust või ei saa magada 8 tundi öösel.

Miks on uinak tervisele kasulik?

Kui te teete regulaarselt lõunaajal uinakut, harjub teie keha päevasel ajal lühikese puhkepausi tegemisega. See mitte ainult ei aita teil olla produktiivsem, vaid võib olla kasulik ka tervisele. Kuna lühike uinak aitab vabaneda stressist ja pingest, on sellel kasulik mõju kogu organismile. Stress, pinge, läbipõlemine, krooniline väsimus - kõik need võivad muutuda tõsiste terviseseisundite põhjuseks või neid süvendada. Sel põhjusel pole täiskasvanutele mõeldud unepaus mitte ainult kasulik, vaid ka soovitatav.

Teisest küljest ärkate pärast magamist paremas tujus, mis aitab teil teistega kergemini suhelda, leida motivatsiooni erinevateks tegevusteks või lihtsalt end paremini tunda. Pikemas perspektiivis mõjutab see positiivselt ka meie tervist, sest hea tuju ja elujõu säilitades oleme iseendas stressile vastupidavamad. Mõelge, võib-olla tasub tõesti unepausi oma igapäevasesse rutiini lisada?

Pärastlõuna uinak on mitte ainult lastele | Voodipesu | Nostrahome.ee

Hea pärastlõunase une retsept

Siin on mõned reeglid, mis aitavad teil päeva jooksul jõudu taastada ja hästi magada:

  • Valige õige une kestus. Uinumiseks tuleks jätta kuni pool tundi, sest pikemad uinakud võivad raskendada üles tõusmist ning põhjustada unisust ja laiskust. Pealegi on päeva jooksul lihtne leida mõni minut või pool tundi, samas kui pikemad ajavahemikud oleksid problemaatilised.
  • Valige õige aeg pikali heita. Mitte asjata nimetatakse seda ka pärastlõuna uinakuks - parim aeg lühikese uinaku tegemiseks on keskpäeva või pärastlõuna paiku. Sel ajal on energiatase juba vähenenud, kuid keha pole veel väsinud, nii et see saab kiiresti taastuda. Vältige õhtul uinumist, kuna hiljem võib öösel magama jäämine olla keeruline.
  • Magava inimese keskkond peaks olema rahulik ja neutraalne. Paljudes suuremates kontorites on sellised kohad, kuhu töötajad saavad tulla töölt pausi tegema. Pehme muusika aitab teil lõõgastuda ja te peaksite veenduma, et teil on oma padi, et teil oleks mugav, isegi kui te uinute diivanil.

Kas kõhklete, kas tasub unepausi oma igapäevasesse rutiini lisada? Proovige lihtsalt jälgida oma heaolu, te ei kaota midagi ja lühikesed unepausid võivad aidata teil saavutada ambitsioonikaid eesmärke!

Seotud kaubad

avatar